Michał Czopek

Nazywam się Michał Czopek, mam 26 lat i mieszkam w Czechowicach-Dziedzicach. Urodziłem się w marcu 1992 roku. W pierwszym tygodniu życia zostałem zarażony gronkowcem złocistym, w wyniku którego przebyłem ropne zapalenie stawu biodrowego i kości udowej. Panewka stawu biodrowego wraz z głową kości udowej została całkowicie zniszczona. Nie było dla mnie ratunku w kraju. Po długich staraniach moich rodziców, w drugim i trzecim roku życia przeszedłem w Niemczech dwie skomplikowane operacje. Po spustoszeniu, którego dokonał gronkowiec, lekarze z Niemiec podjęli się rekonstrukcji stawu. Najważniejszy cel został osiągnięty – chodzę. Niestety, moja prawa noga jest krótsza od lewej o ok. 7 cm. Ze względu na budowę stawu, ruchomość jest bardzo ograniczona. Z uwagi na znacznie krótszą nogę moja postawa podczas chodzenia jest bardzo zła. Od dłuższego czasu odczuwam nasilający się, częsty ból w kręgosupie, zdrowym biodrze oraz kolanach. Z biegiem czasu sytuacja ta może się tylko pogorszyć.

Postanowiłem na nowo, tym razem sam powalczyć o poprawę swojego losu. Po odbytej konsultacji w Warszawie, zostałem zakwalifikowany do leczenia operacyjnego, którego ma się podjąć znany i ceniony dr Dror Paley z Paley Institute. Planowana operacja jest bardzo skomplikowana. Składa się z dwóch etapów: rekonstrukcji stawu biodrowego oraz wydłużenia nogi. Planowane koszty operacji wraz z rehabilitacją sięgają kwoty 300.000 zł. Dla osoby świeżo po studiach, dopiero rozpoczynającej dorosłe życie, jest to kwota nie do uzbierania. Stąd mój gorący apel o wsparcie. Wierzę, że własnymi siłami i staraniami oraz Waszą nieocenioną pomocą osiągnę swoje największe marzenie – poprawię znacząco swój stan zdrowia i ochronię swoje ciało przed  jego dalszym, nieuchronnym wyniszczeniem.