Patryk Karmel

Cześć. Jestem Patryk urodziłem się 23.11.2015 r. Lekarze stwierdzili u mnie w wyniku przeprowadzonego rozpoznania szereg wad wrodzonych, w tym: stopy piętowe, wrodzoną sztywność wielostawową, wrodzone zwichnięcie stawu kolanowego – obustronne, dysplazję bioder., tj. wady charakterystyczne dla przebiegu artrogrypozy.

Już w 17 dobie swojego życia zostałem poddany leczeniu klinicznemu, przez niespełna trzy miesiące miałem założony na obie nóżki wyciąg „over head”.

Przeszedłem już pięć repozycji stawów kolanowych z czego dwie, dotyczące lewego stawu przeprowadzone zostały z użyciem druta Kirschnera. Dzięki tym zabiegom w prawym kolanku uzyskałem swobodne zgięcie, natomiast lewe kolanko, niestety nadal jest zwichnięte, przez co nie mogę zginać lewej nóżki. Zwichnięcie lewego kolanka przekłada się na nierównomierny rozwój nóżki, która jest krótsza od prawej.

Obecnie jestem pod stałą opieką lekarzy i rehabilitantów.

Pomimo licznych trudności, które mnie spotkały jestem bardzo wesołym i żywiołowym dzieckiem.

Przede mną jeszcze długa droga do uzyskania pełnej sprawności, ale możliwa do zrealizowania dzięki Twojej pomocy.