Warszawski Klub Seniorów Lotnictwa

Warszawski Klub Seniorów Lotnictwa zrzesza weteranów wszystkich dziedzin lotnictwa zarówno cywilnego jak i wojskowego: pilotów komunikacyjnych, sportowych, doświadczalnych, stewardessy, menagerów, kontrolerów lotu, pracowników przemysłu i instytutów badawczych, dydaktyków, mechaników, modelarzy i ludzi administracji lotniczej.

Wszystkich łączy lotnicza pasja, której poświęcili większość swego dorosłego życia. Klub stworzyli ludzie, którzy z początkami lotnictwa zetknęli się jako dorośli i postanowili zrzeszyć się aby utrwalać wspólnie utrwalać wspomnienia i fascynacje lotnictwem aby przekazać je młodszym pokoleniom.

WARSZAWSKI KLUB SENIORÓW LOTNICTA UPAMIĘTNIA LUDZI, MIEJSCA, WYDARZENIA Z HISTORII POLSKIEGO LOTNICTWA.

Klub działa w oparciu o Statut. Jest zarejestrowany jako stowarzyszenie w KRS pod nr 0000189590, nr Regon 010947246, NIP 5223051184. Adres do korespondencji: Warszawski Klub Seniorów Lotnictwa ul. Komitetu Obrony Robotników 39, 00-90 Warszawa.

Historia Klubu

Klub Seniorów Lotnictwa powstał powstał w dniu 22 kwietnia 1939 roku w ramach Aeroklubu RP. Okres wojny i powojenne polityczne niepokoje spowodował przerwę w działalności klubu ale w 1956r., w okresie odwilży politycznej, reaktywowano działalność Klubu. Od początku Klub działał o oparciu o struktury Aeroklubu Polskiego.

Na terenie kraju było wiele aeroklubów, gdzie skupiała się działalność lotnicza, a większość lotników zaczynała szkolenie właśnie w aeroklubach i po uzyskaniu pierwszych uprawnień rozpoczynało służbę w Wojskach Lotniczych czy lotnictwie  gospodarczym. I właśnie przy lokalnych aeroklubach postawały Kluby Seniorów.

Nasz Klub działał też przy Aeroklubie Warszawskim ale w związku z napływem członków z innych dziedzin lotnictwa w1994 r usamodzielnił się jako niezależne stowarzyszenie. Jednak w dalszym ciągu jesteśmy związani z Aeroklubem RP będąc członkami Rady Seniorów Lotnictwa  Aeroklubu.

Członkowie Klubu są spadkobiorcami pierwszego przedwojennego Klubu Seniorów Lotnictwa.

Działalność Klubu

Podstawowymi celami naszej działalności jest utrwalanie pamięci o ludziach, miejscach i wydarzeniach związanych z historia polskiego lotnictwa, przekazywanie młodszym pokoleniom tradycji polskiego lotnictwa, oraz integracja społeczności lotniczej.

Cele te są realizowane dzięki przychylności i wsparciu Sił Powietrznych i cywilnych instytucji lotniczych jak np. PLL LOT, Instytut Lotnictwa, PAŻP, MEiL, które udostępniają  pomieszczenia na prowadzenie działalności i udzielają wsparcia logistycznego. Klub utrzymuje ścisłe kontakty z niektórymi szkołami uczestnicząc w uroczystościach szkolnych i zapraszając młodzież do naszych przedsięwzięć.

Cele Klubu są realizowane poprzez :

• Prowadzenie prelekcji na comiesięcznych zebraniach członków prowadzonych przez ważne postaci lotnictwa,
  • Organizowanie spotkań integracyjnych z okazji świat Bożego Narodzenia i Wielkanocy,
  • Organizowanie wycieczek historycznych do najważniejszych zakładów lotniczych i zabytków historycznych, na ważne pokazy lotnicze jak tez na miejsca upamiętniające katastrofy lotnicze,
  • Inicjowanie nadania nazw sławnych lotników ulicom, placom, miejscom użyteczności publicznej,
  • Organizowanie instalowania tablic pamiątkowych, pomników czy renowacji nagrobków sławnych ludzi lotnictwa,
  • Opracowywanie publikacji o ludziach lotnictwa, wydarzeniach z historii lotnictwa,
  • Prowadzenie akcji umieszczania Znaków Pamięci na grobach naszych członków i wybitnych lotników.

Wybitni członkowie Klubu

W ciągu istnienia Klubu przez jego szeregi przewinęło się ok 1000 członków. Było wśród nich wielu wybitnych osobistości tworzących historię polskiego lotnictwa.

Poniżej kilka przykładów:

• Michał Scipio del Campo pierwszy polski pilot z licencją FAI, wykonawcą  pierwszego lotu nad Warszawę w 1910 r.
  • Ryszard Bartel lotnik wojskowy  1920 r, konstruktor, dydaktyk
  • Jan Nagórski pierwszy w świecie pilot wykonujący loty polarne w 1914 r
  • Jerzy Osiński założyciel i redaktor Skrzydlatej Polski i współtwórca  Akademickiego Aeroklubu Warszawskiego,
  • Jan Oderfeld współtwórca pierwszego silnika odrzutowego, dr Honoris Causa Politechniki Warszawskiej,
  • Bronisław Żurakowski konstruktor RWD , współtwórca pierwszego w Polsce śmigłowca, pilot doświadczalny i sportowy,
  • Zbigniew Burzyński i Franciszek Hynek piloci balonowi zdobywcy pucharu Gordona Bennetta w 1933
  • Franciszek Janik konstruktor. naukowiec, dydaktyk, pilot sportowy, zwycięzca  w zawodach Gordona Bennetta w 1938r,
  • Jadwiga Piłsudska Jaraczewska pilot sportowy, podczas wojny w Anglii transportowała samoloty bojowe z wytwórni do jednostek
  • Kazimierz Leski pilot z 1939 r,słynny oficer AK, kurier na zachód, powstaniec warszawski,
  • Anna Leska Daab pilotka sportowa, podczas wojny pilot transportujący  samoloty bojowe,
  • Franciszek Misztal, Leszek Dulęba konstruktorzy lotniczy przed 1939 r, oraz po wojnie w zespołach CSS, IL, WSK-Okęcie, profesorowie Politechniki Warszawskiej, twórcy samolotu MD-12,
  • Włodzimierz Wilanowski menager lotniczy, dyrektor w WSK-Rzeszów, Instytucie  Lotnictwa , WSK Okęcie i PLL LOT-rozpoczął połączenia do USA, 20 lat był prezesem WKSL.

Ponadto możemy się szczycić członkostwem:

• Ryszarda Witkowskiego pilota sportowego , pioniera i nestora pilotów doświadczalnych śmigłowcowych, założyciela i prezesa  Klubu Pilotów Doświadczalnych,  członka  międzynarodowych wiropłatowych władz FAI,  publicystę lotniczego, wieloletniego wiceprezesa WKSL,
  • Mariana Orczykowskiego „Ojca Dominika nieformalnego wieloletniego kapelana lotników, uczestnika większości najważniejszych uroczystości lotniczych w Polsce.

Dokonania Klubu

• 1989 – ufundowanie i umieszczenie na ścianie kaplicy na cmentarzu w Radzyminie  tablicy poświęconej 3 samolotom Łoś zestrzelonym  dn 7 września 1939r,
  • 1996 – umieszczenie w Aleksandrowie  Kujawskim wspólnie z SLP tablicy i pomnika pamięci o lotnikach, którzy zginęli w łagrach i więzieniach ZSRR.
  • 2000 – ufundowanie i ustawienie na Polu Mokotowskim głazu-pomnika upamiętniającego powstanie pierwszego polskiego lotniska, organizacja konferencji i z okazji 90 lecia jego postania i w 2011 r zorganizowanie uroczystości 100 lecia rozpoczęcia lotniczej działalności.
  • 2006 – odnowienie nagrobka  Stanisława Latwisa twórcy Marsza Lotników, i uroczystość jego poświęcenia
  • 2015 – odnowienie nagrobka Jana Nagórskiego i uroczystość ponownego  odsłonięcia w 100 lecie jego  lotów arktycznych.
  • 2011 – nadanie nazwy pil Jerzego Wojnara rondu na skrzyżowaniu ul. Hynka i Grójeckiej.
  • 2015 – nadanie nazwy ulicy im gen Ludomiła Rajskiego w dzielnicy Bemowo.
  • 2018 uczestnictwo w uroczystościach odsłonięcia tablicy pamiątkowej płk. pil Bolesława Orlińskiego w dzielnicy Mokotów, oraz w 2019 r ,wylotu i powrotu samolotu  An-2 powtarzającego lot Orlińskiego do Japonii. W 2019r odsłonięciu tablicy pamięci prof. Franciszka Janika w dzielnicy Ochota i murala poświęconemu Franciszkowi Hynkowi w dzielnicy Włochy

Opracowano i wydano 6 pozycji z  serii książek „Ludzie Lotnictwa” o szczególnie zasłużonych członkach i  inne z okazji ważnych rocznic Klubu,

W 2007 r Klub uzyskał sztandar, który uczestniczy w różnych rocznicowych uroczystościach lotniczych na które jesteśmy zapraszani  zarówno centralnych jak też  lokalnych oraz w pogrzebach członków Klubu. Rodzicami chrzestnymi sztandaru byli pani Jadwiga Kaczyńska i płk.pil Włodzimierz Gedymin.

W ramach działalności Klubu organizowaliśmy wiele wycieczek lotniczo-historycznych zarówno zagranicznych jak i krajowych. Głównie były to miejsca związane z polami słynnych bitew , ważnych pokazów lotniczych, najważniejszych wytwórni lotniczych, muzeów technicznych. Regularnie organizujemy wyjazdy na  miejsca katastrof lotniczych da uczenia pamięci ich ofiar.

Za aktywność w zakresie  utrwalania pamięci o historii lotnictwa polskiego   Klub oraz jego członkowie byli wyróżniany odznaczeniami państwowymi i resortowymi. Klub otrzymał :Srebrny i Złoty medal opiekuna miejsc pamięci narodowej, Medal Pro Patria, Złoty medal za zasługi dla obronności, Zasłużony dla Warszawy, Zloty Medal Aeroklubu RP, Błękitne Skrzydła.

www.WKS.waw.pl