Lucjan Grzesik

Numer podopiecznego: 079

Lucjan urodził się 26.04.2017r. Był zdrowym i silnym chłopcem. Nic nie zapowiadało na to, że cierpi na wrodzoną wadę genetyczną. Diagnoza na początku nie wzbudziła w nas niepokoju. Z pozoru łagodnie brzmiąca okazała się wyrokiem dla naszego syna. Wrodzony staw rzekomy kości piszczelowej. To rzadkie schorzenie występuje na 1:250 000 urodzeń.

Choroba charakteryzuje się złamaniem kości piszczelowej, która w żaden sposób nie może samoistnie się zrosnąć. W miejscu złamania tworzy się staw rzekomy. Kość jest podatna na ponowne złamania. W wyniku złamania i nieprawidłowego rozwoju nóżki dochodzi do asymetrii kończyn, która może osiągnąć różnicę kilkunastu centymetrów. Uzyskanie trwałego zrostu kostnego jest bardzo trudne. Niepowodzenia kolejnych operacji prowadzą do amputacji kończyny.

Lucjanowi może pomóc doktor Paley, który opracował metodę leczenia dającą 100% gwarancję powrotu do zdrowia. Nasz synek będzie mógł normalnie chodzić. To jest najważniejsza i najwspanialsza wiadomość. Przed nami bardzo trudna i długa operacja, która odbędzie się w USA. Uczynimy wszystko, aby nasze dziecko mogło normalnie funkcjonować, dlatego zwracamy się z prośbą do ludzi dobrego serca o wsparcie finansowe w leczeniu.