Justyna Glapińska

Urodziłam się z wadą wrodzoną kości udowej lewej oraz z niewykształconym stawem biodrowym. Pierwszą operację wydłużania kości metodą Ilizarowa miałam w wieku 4 lat, wydłużono mi 12 cm kości (tyle wówczas wynosiło skrócenie). Wraz z moim wzrostem  musiałam być poddawana kolejnym zabiegom operacyjnym. Przeszłam również operację biodra  oraz zabiegi prostowania i korekty wydłużanej kończyny, w sumie 26 razy na bloku operacyjnym. Ostatnia operacja  to założenie endoprotezy biodra, miało to miejsce 8 lat temu. Nadal mam sztywne kolano i skrócenie kończyny około 6 cm.

Po wszczepieniu endoprotezy biodra byłam konsultowana przez wielu specjalistów w Polsce, nikt z lekarzy nie podjął się operacji kolana i kolejnego wydłużania. Funkcjonowanie ze sztywnym kolanem jest bardzo trudne, mam problemy z ubraniem się, założeniem butów, wchodzeniem po schodach. Gdy siedzę przechodzące obok mnie osoby potykają się o moją nogę.

18 lutego 2020r. byłam konsultowana przez doktora Davida Feldmana z Florydy, który zapewnił mnie, że mogą przeprowadzić kilku etapową operacje, dzięki której będę zdrowa. Sama myśl ,że pozbędę się bólu, sztywnego kolana i okropnych blizn z przykurczami napawa mnie wielką radością.

Koszt takiej operacji jest bardzo duży i muszę prosić ludzi dobrej woli o wsparcie, aby marzenie o zdrowej nodze się spełniło. Koszty związane z moim leczeniem, rehabilitacją i zaopatrzeniem ortopedycznym przez okres ostatnich 25 lat był bardzo duży, ale rodzice robili wszystko, aby zapewnić mi jak najlepsze warunki do leczenia i wspierali mnie w trudnych chwilach. Nigdy nie prosiliśmy o pomoc aż do tej chwili. Mam jednak nadzieję, że  dzięki wsparciu finansowym innych ludzi będę zdrowa. Mój stan zdrowia w obecnej chwili nie pozwala mi pracować zawodowo (jestem na rencie chorobowej z całkowitą niezdolnością do pracy). Mimo to jestem osobą bardzo pogodną, pozytywnie nastawioną do życia, kocham ludzi, umiem ich słuchać i doradzać w trudnych sprawach. Dlatego też studiuję psychologię i wierzę w to, że kiedyś będę mogła zrealizować swoje plany zawodowe i pomagać innym.

Wierzę w to, że dzięki pomocy  Fundacji ,,Kochaj życie” uda mi się zebrać środki na sfinansowanie operacji.