Historia

Fundacja „Kochaj Życie” utworzona została w 2007 roku w Warszawie. Pomagaliśmy samotnym matkom,  Interwencyjnej Placówce Opiekuńczej w Otwocku, Klinice Ortopedii i Rehabilitacji Szpitala Bródnowskiego, a także Oddziałowi Neurochirurgii tegoż szpitala.

W 2012 roku, po otrzymaniu  statusu OPP, podnieśliśmy poprzeczkę i  postawiliśmy sobie za cel niesienie pomocy  dzieciom z poważnymi  problemami  ortopedycznymi.

Rozpoznanie niejednokrotnie wiąże się z zaleceniem najtrudniejszym do przyjęcia przez pacjenta i rodzinę, a mianowicie z amputacją kończyny. Znamy wiele przypadków, gdzie rodzice nie godząc się z takim werdyktem medycznym  zaczęli szukać pomocy poza granicami Polski. To nie kto inny, a właśnie zdesperowani rodzice znaleźli klinikę Dr Drora Paley w West Palm Beach na Florydzie, a nasza Fundacja postanowiła pójść o krok dalej i zrobić wszystko, aby rodzice mogli odzyskać wiarę i nadzieję, że  ich dzieci przejdą przez życie na własnych nóżkach wbrew zalecanej wcześniej amputacji.

Przy obecnej konstrukcji finansowaniu ochrony zdrowia problemem stało się leczenie tych schorzeń w USA na koszt NFZ, który to fundusz  praktycznie przestał wydawać zgody na refundacje operacji i rehabilitacji na Florydzie. Rodziny chorych dzieci stanęły przed dylematem, co dalej czynić, jak ratować swoje dziecko przed wizją trwałego kalectwa. W tym miejscu nasza Fundacja „Kochaj Życie” postanowiła wyjść z pomocą rodzicom i jako pierwsza w 2014 roku zaprosiła dr Paley do Polski. Zorganizowaliśmy wówczas konferencję prasową, wykład dr Paley, oraz  konsultacje  dla  około 30 dzieci. W kolejnych latach Fundacja zapraszała jeszcze trzykrotnie dr Paley i dr Feldmana na konsultacje małych pacjentów, które odbywały się w Warszawie i dwukrotnie w Skierniewicach. Na przełomie roku 2017/18, Fundacja podjęła decyzję o sfinansowaniu dziewięciomiesięcznego szkolenia dwóch polskich ortopedów w Klinice dr Paley w West Palm Beach na Florydzie. Dzięki temu w Polsce w Warszawie mógł powstać Europejski Instytut dr Paley, co stanowi ogromne wsparcie dla wielu rodzin nie tylko w Polsce, ale i w Europie.

Zgodnie ze statutem naszej Fundacji pomagaliśmy, pomagamy i nadal będziemy nieść pomoc potrzebującym.

Zarząd i Rada Fundacji

Małgorzata Nowotnik
Prezes Fundacji

Przez 38 lat pracy zawodowej związana była z lotnictwem i z filantorpią na rzecz potrzebujących.
W 1985 roku zrezygnowała z pracy stewardessy i przeszła do obsługi pasażerskiej na Lotnisku Okęcie, gdzie pracowała do przejścia na emeryturę. W 2007 założyła Fundację Zdrowia i Kultury „Kochaj Życie”.

Anna Rajewska
Wiceprezes Fundacji

W Fundacji działa od roku 2009. Zawodowo od lat związana jest z Telewizją Polską. Ania zawsze potrafi znaleźć radę i wsparcie dla potrzebujących, a szczególnie wrażliwa jest na krzywdę dzieci.

Prof. dr hab. n. med. Jarosław Deszczyński
Przewodniczący Rady Fundacji

Założyciel i przewodniczący Polskiego Towarzystwa Chirurgii Stawów i Artoskopii oraz kierownik Kliniki Ortopedii i Rehabilitacji II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Specjalizuje się w m.in. w endoprotezoplastyce dużych stawów (biodrowego i kolanowego) oraz rekonstrukcji narządów ruchu.

Tadeusz Wrona
Zastępca przewodniczącego Rady Fundacji

Od 2014 roku pełni funkcję zastępcy przewodniczącego Rady Fundacji. Jest pilotem, który w 2011 roku, lecąc z Nowego Jorku perfekcyjnie wylądował bez podwozia na warszawskim lotnisku. Obecnie jest kapitanem samolotów Boeing 787.

Koordynatorki ds Podopiecznych

Bernadetta Piekło-Soja

Posiada dwudziestoletnie doświadczenie w międzynarodowym zarządzaniu. Jest magistrem psychologii. Od 2015 roku oddana jest swojej pracy na rzecz dzieci z całego świata a głównie z Polski. Jej działalność związana jest z Paley Institute w USA i Paley Europe Center w Polsce.

Kontakt:
Email: bsoja@paleyinstitute.org

Agnieszka Szymelfenig

Działa w Fundacji od 2014 roku. Prywatnie mama dwójki dzieci: Kubusia, który urodził sie z wadą wrodzoną kości udowej; oraz Jasia. Swoją radą i pomocą wspiera rodziców w trudnych życiowych sytuacjach oraz w pokonywaniu biurokratycznych wyzwań.

Kontakt:
Email: agnieszkaszymelfenig@wp.pl