Historia

Fundacja „Kochaj Życie” powołana została w 2007 roku z inicjatywy Ewy Jakubowskiej, Małgorzaty Nowotnik oraz Władysława Podsiada. Początki były trudne. Wspieraliśmy wówczas, między innymi Dom Samotnej Matki, Interwencyjną Placówkę Opiekuńczą w Otwocku oraz nowo powstającą salę pooperacyjną Kliniki Ortopedii i Rehabilitacji Szpitala Bródnowskiego, którą wyposażyliśmy w profesjonalne łóżka ortopedyczne. W 2012 roku Fundacja  otrzymała status OPP.

Podczas naszych działań, spotykaliśmy się z ogromną bezradnością wielu rodziców, których dzieci urodziły się z wrodzoną dysfunkcją narządów ruchu. W roku 2013 podjęliśmy decyzję wybudowania Europejskiego Centrum Ortopedii Dziecięcej. Zaplanowano, że Centrum wzorowane będzie na znajdującym  się w West Palm Beach na Florydzie  Paley Advanced Limb Lengthening  Institute. Założyciel i dyrektor kliniki dr Dror Paley  daje szansę na uzyskanie sprawności, na normalne życie i samodzielne funkcjonowanie – co w przypadku dzieci niepełnosprawnych, jest najważniejsze.

Polskie dzieci stanowią jedną z najliczniejszych grup wśród pacjentów, a my staramy się, aby polscy pacjenci, którzy nie mają możliwości wyjazdu do Stanów Zjednoczonych, mogli być leczeni w Polsce.  Naszym celem jest otwarcie kliniki i to, żeby już na przełomie 2018/19 roku Europejskie Centrum Ortopedii Dziecięcej przyjęło pierwszych pacjentów.

Zarząd i Rada Fundacji

Małgorzata Nowotnik
Prezes Fundacji

Przez 38 lat pracy zawodowej związana była z lotnictwem i z filantorpią na rzecz potrzebujących.
W 1985 roku zrezygnowała z pracy stewardessy i przeszła do obsługi pasażerskiej na Lotnisku Okęcie, gdzie pracowała do przejścia na emeryturę. W 2007 założyła Fundację Zdrowia i Kultury „Kochaj Życie”.

Anna Rajewska
Wiceprezes Fundacji

W Fundacji działa od roku 2009. Zawodowo od lat związana jest z Telewizją Polską. Ania zawsze potrafi znaleźć radę i wsparcie dla potrzebujących, a szczególnie wrażliwa jest na krzywdę dzieci.

Prof. dr hab. n. med. Jarosław Deszczyński
Przewodniczący Rady Fundacji

Założyciel i przewodniczący Polskiego Towarzystwa Chirurgii Stawów i Artoskopii oraz kierownik Kliniki Ortopedii i Rehabilitacji II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Specjalizuje się w m.in. w endoprotezoplastyce dużych stawów (biodrowego i kolanowego) oraz rekonstrukcji narządów ruchu.

Tadeusz Wrona
Zastępca przewodniczącego Rady Fundacji

Od 2014 roku pełni funkcję zastępcy przewodniczącego Rady Fundacji. Jest pilotem, który w 2011 roku, lecąc z Nowego Jorku perfekcyjnie wylądował bez podwozia na warszawskim lotnisku. Obecnie jest kapitanem samolotów Boeing 787.

Koordynatorki ds Podopiecznych

Bernadetta Piekło-Soja

Posiada dwudziestoletnie doświadczenie w międzynarodowym zarządzaniu. Jest magistrem psychologii. Od 2015 roku oddana jest swojej pracy na rzecz dzieci z całego świata a głównie z Polski. Jej działalność związana jest z Paley Institute w USA i Paley Europe Center w Polsce.

Kontakt:
Email: bsoja@paleyinstitute.org

Agnieszka Szymelfenig

Działa w Fundacji od 2014 roku. Prywatnie mama dwójki dzieci: Kubusia, który urodził sie z wadą wrodzoną kości udowej; oraz Jasia. Swoją radą i pomocą wspiera rodziców w trudnych życiowych sytuacjach oraz w pokonywaniu biurokratycznych wyzwań.

Kontakt:
Email: agnieszkaszymelfenig@wp.pl