Natalia Banasik

Mam na imię Natalia i jestem słodką dziewczynką, bardzo ruchliwą i radosną.
Niestety, cierpię również na wrodzony niedorozwój lewej nóżki, a konkretnie:

• niedorozwój kości podudzia – kości strzałkowej i promieniowej (Fibular Hemimelia)
• przodowygięcie kości promieniowej
• brak piątego promienia śródstopia
• brak piątego palca stopy
• częściowy zrost drugiego i trzeciego palca stopy

Genetyczne uszkodzenie chrząstki wzrostu w kościach podudzia sprawia, że lewa nóżka rozwija się wolniej niż prawa.

Najpoważniejsze konsekwencje niesie pierwsza wada. Genetyczne uszkodzenie chrząstki wzrostu w kościach podudzia sprawia, że lewa nóżka (od kolana w dół) rozwija się wolniej niż prawa. Oznacza to, że różnica pomiędzy długością moich nóżek wciąż się powiększa – w chwili urodzenia był to 1 cm, natomiast w wieku 4 lat mam już prawie 5 cm różnicy. Badania wykazały, że bez podjęcia leczenia, różnica pomiędzy kończynami wyniesie ok. 14-15 cm w wieku 16-17 lat.

Jedyną szansą na wyrównanie długości nóżek jest operacyjne wydłużenie lewej nóżki, które planowane jest na okres letni w 2019 roku. Leczenie operacyjne przez zespół dr Paleya przyczyni się do uzyskania pełnej samodzielności w przyszłości. Koszt operacji będzie wynosił ok. 90 000 zł. Moi rodzice wszystkimi siłami starają się zebrać niezbędną kwotę, abym mogła wreszcie stanąć i pobiec na równych nóżkach. Będziemy wdzięczni za każdy, nawet najdrobniejszy gest i wpłatę na ten cel.

Więcej o mojej chorobie można przeczytać na mojej stronie internetowej: www.nataliabanasik.pl