Feliks Kozłowski

Niedawno Feliks skończył trzy lata przez które przeszedł wiele. Jednak przed naszym małym wojownikiem są już kolejne wyzwania.

Feliks przyszedł na świat w dniu urodzin swojego taty we wrzesniu 2018 roku, jako skrajny wczesniak.

Od urodzenia był rehabilitowany. Pod kontrola wielu specjalistów. Jego rozwój fizyczny nie przebiegał harmonijnie co tłumaczono nam wcześniactwem. Wzmożone napięcie mięśniowe, spastyczność i ból z tym zwiazany towarzyszy nam w codziennym życiu.

Gdy mogliśmy zabrać Feliksa do domu po ponad dwumiesięcznym pobycie na oddziale neonatologicznym syn był pod opieką rehabilitanta. Niestety intensywna rehabilitacja nie dawała zamierzonych efektów. Feliks miał bardzo duża asymetrię ciała. Jego prawa strona była mniej sprawna. Do dzisiaj przy infekcjach czy gorszym samopoczuciu głowa  oraz ciało ucieka mu na prawa stronę. Jako rodzice szukaliśmy odpowiedzi na dolegliwości naszego syna, oczywiste było dla nas, że jest coś nie tak z jego fizycznym rozwojem.

Feliks od stycznia 2021 ma stwierdzone mózgowe porażenie dziecięce, a dokładnie hemiplegie prawostronna oraz stopę końsko szpotawą. Ta diagnoza była dla nas trudna, potrzebowaliśmy czasu żeby ją przepracować, ale wiedzieliśmy jedno, że należy działać i zrobić wszystko żeby pomoc naszemu upragnionemu dziecku.

Z nowym rokiem wróciliśmy na rehabilitację celowaną, która polega na rozciąganiu mięśni. Walczymy z czasem żeby nasz syn w przyszłości był sprawny i samodzielny. Przed nami terapia toksyną botulinową, gipsowanie nogi, zakup ortez oraz dwie operacje.

Aktualnie koszty neurorehabilitacji oraz dodatkowych zajęć jak hipoterapia pokrywamy sami. W tym momencie mimo naszych starań nie jesteśmy w stanie podołać finansowo i zapewnić Feliksowi wszystkich potrzebnych sprzętów, terapii i rehabilitacji.

Marzymy żeby zapewnić Felkowi dodatkowe zajęcia, które usprawnią jego ciało, wpłyną pozytywnie na  zaburzoną sensorykę, ogólne samopoczucie, pozwolą nam sfinansować ortezy oraz polepszą codzienność Felka mimo niepełnosprawności, która będzie i jest jego towarzyszem życia.

Numer podopiecznego: 101